ערן צור מאחורי השירים

לא בפעם הראשונה, נכחתי בהופעה של ערן צור. אבל הפעם זה היה שונה: בלי אף אחד נוסף על הבמה, מדי פעם מלווה את עצמו בגיטרה אקוסטית או גיטרה בס, ומדבר לא מעט.

זאת היתה הופעה בה ערן צור סיפר את סיפור חייו, בעיקר דרך המוזיקה. הוא תאר את התבגרותו בצל השואה, את החוויות שעבר בעיר הגדולה, ואת ההתפתחות המוזיקלית שלו. זה היה מאוד מענין.

הוא דיבר על תקופת טאטו ועל הקשיים בדחיפת שיריו, במיוחד על השיר העוסק באונס. הדינמיקה בתוך כרמלה גרוס וגנר גם היתה מרתקת. מדי פעם הוא הקריא את שיריו, כפואמות, ומדי פעם שר אותם בליווי צנוע.

גיליתי שהשיר “ערב ב’ כסלו” משלב טקסטים משלושה מקורות שונים, כולל של המשורר אבן גבירול, שעל שמו רחוב בכיר בתל אביב. בזמן ניגון השיר, הוא ציין את המעברים בטקסטים.

כמו כן, השיר “קרבות תרנגולים” מכיל משלבי לשון מענינים: יש שורות סלנגיות, עממיות “מתעסק איתה”, ויש ביטויים מליציים, כמו “גבר רחב עם עיניים שוקקות”. לא שמתי לב לדברים האלה. צור גם התייחס גם לעיבודים המוזיקלים המורכבים באותו תקליט: “עיוור בלב ים”.

לקראת סוף ההופעה, ניתן לקהל לשאול שאלות. אני שאלתי על השיר “עלבון”, מתוך האלבום “פרח שחור”. הוא ציין שהיה ויכוח בתוך הלהקה לגבי השיר: האם הוא מספיק קליט, או שהוא משונה מדי. לבסוף השיר תפס בהופעות.

ההסבר שלו לגבי מילות השיר ריתקו אותי: העלבון שגורמת לו הגברת יוצא מההקשר, והופך לישות עצמאית הנמצאת במרכז החדר. הוא מתבלבל בין אהובתו לבין אמא שלו. הנטישה משותפת. לשמחתי, הוא גם ביצע את השיר בהדרן, בליווי של גיטרה בס. הביצוע הגולמי היה מעולה, ומאוד מרגש. הוא גם ניגן בהדרן את “הוא והיא” עם גיטרה אקוסטית. אחד הביצועים היפים.

ההופעה המדוברת, שהיתה באוזןבר, היא חלק מסדרת הופעות אישיות של אמנים שמארגנים החבר’ה של monocrave. לצערי פספסתי את ההופעה של גלעד כהנא. ההופעה הבאה היא של יהלי סובול.

עוד תמונות מההופעה של ערן צור באוזןבר.

Comments are closed.